Livsstil

Hvordan styrke barnets selvfølelse?

At barna vokser opp med en god selvfølelse er viktigere enn noen gang. Barna i dag vokser opp med et mye høyere press på seg enn det vi gjorde da vi var små. Det er mye forventninger fra skole og foreldre. Det er press fra sosiale medier.

Alle er på sosiale medier i dag, og med to døtre selv er jeg skikkelig redd for påvirkningen dette har på barna når de vokser opp.

Tenk at barnet ditt en dag skal ut i den store, til tider litt skumle verden. Å være godt rustet med et godt selvbilde vil være til god hjelp når de skal møte alle livets utfordringer.

Vi jobber daglig med å styrke våre barns selvbilder, da jeg tror det blir mye lettere for dem å møte verden når de har troen på seg selv og har det bra med seg selv.

En dag gikk det opp for meg at jeg behandlet eldste på helt «feil» måte. Jeg roste henne for måten hun så ut på, jeg kommenterte de fine tegningene hun hadde tegnet og når hun var lei seg fordi noen hadde sagt noe stygt så sa jeg «ja, men det er jo ikke sant, de tar feil».

Så hørte jeg en podcast med Hedvig Montgomery – foreldrekoden og da gikk det opp for meg at dette styrker jo ikke hennes selvfølelse. Jeg gikk til innkjøp av bøker, hørte timesvis på podcaster og googlet for å få all informasjon jeg kunne om barnets selvfølelse. Jeg vil her komme med noen av de viktigste tipsene jeg har fått ut av alle disse timene med «studier» på emnet.

1. Du må anerkjenne barnets følelse, uansett hva det føler. Det er enkelt for oss voksne å si «det er ikke noe å gråte for», men det er en grunn til at barnet gråter. Prøv heller å forstå hvorfor barnet føler som det gjør og sett deg ned sammen med barnet. Hvis barnet ikke får aksept for følelsen vil de lære at deres følelser ikke er verdt noe og de kan bli sittende med skam eller skyld for at de føler som de gjør.

2. Ros barnet for kvaliteter de har istedenfor utseendet. Tenk å gå gjennom livet å tro at dine verdier ligger i det ytre, altså utseende, status osv.

3. Bruk et språk som bygger barnet opp. Ikke si «hvorfor er du så slem hele tiden? hvorfor er du så sur?» Da vil barnet tro at det er det. Fokuser på de gode sidene.

4. Kjærlighet vil bidra til å øke selvfølelsen. Gi masse av det!

5. Ikke sammenligne barnet med andre. Aldri si «kan du ikke være mer som søsteren din?» eller «hvorfor kan ikke du gjøre sånn som Adrian gjør?»

6. Fortell barnet at du er stolt av dem når de gjør en innsats og prøver, selv om de mislykkes. Oppmuntre til å prøve igjen.

7. Vi voksne sitter ofte på telefonen og barnet vil ikke komme gjennom til oss når de skal fortelle noe. Legg fra deg telefonen og vær sammen med barnet, eller så vil de sitte med en følelse av at de er til bry og at det som skjer på telefonen er mye viktigere enn dem. Vis at du vil være sammen med dem eller gjøre ting sammen med dem.

8. Si unnskyld! Det hender jo at vi voksne blir sinte for småting eller sier noe vi ikke burde ha sagt til barnet. Sett deg da ned med barnet og si unnskyld og forklar hvorfor du gjorde som du gjorde. Dette lærer barnet at det er helt greit å gjøre feil, det skjer med alle, men at man da må rette opp i det etterpå.

9. Fortell barnet at du elsker å være mamma for det og at det beste som har skjedd deg er å få dette barnet. Da vil de føle seg verdifulle.

Hver kveld på sengen prøver jeg å spørre datteren min hva som er det fineste som har skjedd i dag eller å spørre hva hun er mest fornøyd med ved seg selv. Det er for å fokusere på det positive og at hun skal sitte igjen med en god følelse av at dagen har vært fin. I tillegg elsker jeg den tiden der vi kan sitte å snakke om de gode tingene i livet, sammen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s